CelcomDigiMaxisOneXOXUmobile

Cara Membuat Semakan Blacklist Telco

semakan blacklist telco

Cara membuat semakan blacklist telco ini saya artikelkan khas untuk mereka yang tertanya-tanya bagaimana untuk mengetahui adakah mereka telah di ‘blacklist’ oleh mana-mana telco atau sebaliknya?

Terdapat pelbagai cara untuk mengenalpasti semakan blacklist telco tersebut antaranya :

 1. MNP (Mobile Number Portability). MNP merupakan salah satu cara untuk menukar ‘port’ telco nombor telefon anda kepada telco lain. MNP boleh dibuat di mana-mana service centre telco tersebut. Sekiranya MNP gagal, ada kemungkinan anda telah diblacklist oleh telco sebelum ini.
 2. Anda tidak boleh mendaftar postpaid dari mana-mana telco. Ini bermaksud, nama anda telah di blacklist oleh mana-mana telco di Malaysia.
 3. Semakan Kredit Pembekal Perkhidmatan. Anda boleh membuat semakan disini : https://mcredit.u.com.my/microcredit/epsmf/apply/mf/microFinancingFlow?execution=e1s5Anda boleh menyemak dengan memasukkan nombor kad pengenalan anda dan submit. Sekiranya anda dipaparkan ke bahagian pengisian borang, bermaksud anda tidak di blacklist oleh telco.Sekiranya anda diblacklist oleh telco, paparan mungkin adalah seperti dibawah :

Cara Membuat Semakan Blacklist Telco

Gambar diatas bermaksud anda telah diblacklist oleh Maxis, maka anda perlu selesaikan tuntutan tersebut untuk membersihkan nama anda daripada di blacklist.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lanjut, anda boleh komen dibawah atau hubungi kami melalui saluran berikut :
Facebookhttps://www.facebook.com/niagatopuprimaalliq
Whatsapp : 0177860670 (Amir)

Ingin menjadi Dealer / Agen topup dengan kadar keuntungan yang tinggi ? Layari http://topupniaga.com atau Whatsapp 0177860670 sekarang !

Facebook Comments

8 Comments

  • Admin
 1. amirul
  • Amir
 2. Nurul Azleen
  • Amir
 3. Puva
  • Amir

Leave a Comment

Ikuti Topup Niaga

Ikuti Informasi dan Berita terkini daripada Topup Niaga

Anda telah berjaya mengikuti Topup Niaga !